Monday, July 11, 2011

GRAAG TRAAG FESTIVAL #2 - 22 oktober 2011 Zaal België/Hasselt
Bart van het 'Sloow Tapes' label en kunstencentrum BELGIE presenteren, na de geslaagde eerste editie van 2010, voor de tweede keer verrassende geluiden en beelden uit de ondergrond. Graag Traag #2 schakelt voor deze gelegenheid nog een versnelling lager en biedt u meer tijd om het palet van psychedelica, hypnotische drones, kraut, acidfolk, improv en pure Belgische folklore ten volle te ontdekken. De aftrap van de expo ‘Dreamweapon: The Art and Life of Angus MacLise 1938-1979’ is tevens een unieke gelegenheid om het werk van deze veelzijdige en invloedrijke New Yorkse muzikant, dichter, beeldend kunstenaar, shamaan en wereldreiziger voor het eerst in Europa gebundeld te zien. Kunstencentrum BELGIE gaat hiervoor een samenwerking aan met het Hasseltse CIAP, een postume erkenning voor de grote invloed van MacLise binnen de Actuele Kunst. Op de websites van Sloow Tapes, kunstencentrum BELGIE en CIAP kan u terecht voor updates en extra's die het festival en de expo zullen kleuren !

sloowtapes.blogspot.com | www.kunstencentrumbelgie.com | www.ciap.be


GRAAG TRAAG FESTIVAL #2

CHARLEMAGNE PALESTINE & TONY CONRAD : Tony Conrad (muzikant, filmmaker) maakte in het New York van de jaren zestig samen met John Cale, Angus MacLise, Marian Zazeela en La Monte Young deel uit van het legendarische Theatre of Eternal Music en stond, net als vriend en stadsgenoot Charlemagne Palestine (muzikant, performer, beeldend kunstenaar) mee aan de wieg van de minimale muziek. Conrad noemt zijn aangehouden viooltonen liever ‘dream music’ en voor Palestine mogen zijn pianodrones evengoed als ‘maximalisme’ worden geklasseerd. Hoe dan ook, hun 'maximale droommuziek' bezorgt het Graag Traag Festival een ultiem muzikaal hoogtepunt. Deze twee vrienden en medewerkers van wijlen Angus MacLise bundelen voor deze bijzondere gelegenheid graag hun meer dan veertig jaar ervaring als muzikale buitenbeentjes.

- Charalambides maakt verstilde songs, doordrenkt van tijdloze dromerige psychedelica, en is verantwoordelijk voor enkele van de meest bezielde concerten ooit in kunstencentrum BELGIE. Met de gloednieuwe release ‘Exile’ voor Kranky in de aanslag zijn Tom en Christina Carter klaar om 'Graag Traag' enkele magische momenten te schenken.

- Steve Gunn's (GHQ) gitaarspel laat zich inspireren door het 'American Primitivism' van John Fahey en Robbie Basho, Oosterse raga tot psychedelische blues.
Samen met drummer John Truscinski(GHQ, X.O.4) verliest hij zich in een dronefolk trance die bij vlagen herinneringen oproept aan het legendarische Sandy Bull / Billy Higgins duo.
- Dreampsychfolk, heftige fuzzsolo’s, acid blues of psyched out jams, het kan alle kanten op met notoir relschopper en gitarist Junzo Suzuki(Miminokoto, Astral Travelling Unit, 20 Guilders). En zo hebben we ze graag natuurlijk. Vergeet je LSD en oordopjes niet.

- Tonton Macoutesitueert zich in een lange lijn van Franse weirdness waarin we ook bands als Fille Qui Mousse, Red Noise en Catalogue terugvinden. Een elektronische hypnose van aftandse instrumenten en motorische soundscapes met 'basement feel'.
- Ralph White speelt banjo, accordeon, viool, kalimba en stem. Diepe 'homemade Americana' met 'loner feel', waarin blues, country en traditionals op een hoogst psychedelische manier met elkaar samensmelten. White laaft zich aan hetzelfde kaleidoscopische vaatje waaruit ook een Matt Valentine, Joshua, Dredd Foole of Willie Lane tappen.


- Wat het Franse Chanson en het traditionele carnaval van Binche gemeenschappelijk hebben wordt duidelijk tijdens het concert van Gangalai & Gourabai(Buffle, ROT). Meer dan gember, gitaar, casio en stem heeft dit duo er niet voor nodig... en aanstekelijke danspasjes uiteraard.

- Head of Wantastiquet
Paul Labrecque maakt deel uit van het psychedelisch zootje ongeregeld Sunburned Hand Of The Man, die enkele jaren terug een alternatieve soundtrack maakten voor Ira Cohen's Invasion Of Thunderbolt Pagoda (de originele werd ingespeeld door Angus Maclise). Met zijn solo project spint Labrecque een web van donkere dronefolk over sjamanistische energetische kruidenvelden verscholen in donkere wouden.- Cian Nugent
Deze jonge Ierse gitarist haalde de mosterd bij oude countryblues en fingerpickers als John Fahey en Robbie Basho maar voegt er ook invloeden van hedendaagse klassieke componisten, Japans minimalisme en free jazz aan toe. Hij toerde in het verleden onder meer met Jack Rose, Glen Jones en Jozef van Wissem.

- City Hands
Manuel Padding (Helbaart, SilverGhosts) orchestreert met diverse elektronica, tapes, en percussie een regenboog van huis-, tuin- en keukenmeditaties naar inner space.

- Louise Landes Levi maakte in de jaren 60 samen met Angus Maclise en Terry Riley deel uit van Daniel Moore's Floating Lotus Magic Opera Company. Ze studeerde sarangi onder Annapurna Devi, Ali Akbar Khan en La Monte Young. John Giorno over haar poezie: "Her poems sing in the mind and dance through the heart and throat, and arms & legs, w. great clarity and bliss. Louise is Saranswati, goddess of poetry"- Sylvester Anfang II
Occulte, surrealistische en bovenal psychedelische soundtrack voor Ira Cohen's cult film 'Invasion Of Thunderbolt Pagoda'.

DREAMWEAPON: "The Art and Life of Angus MacLise 1938-1979"
Angus MacLise was niet alleen de eerste drummer van The Velvet Underground, de toonaangevende New Yorkse band met Lou Reed en John Cale in de rangen, waar hij bewust vroegtijdig uitstapte. Hij was een artistiek polyglot, een dichter, muzikant, uitgever en beeldend kunstenaar, een avant-garde performer, multimediapionier, downtown shamaan en wereldburger van wie het belang en de invloed op de hedendaagse muziek-, literatuur- en kunstwereld slechts mondjesmaat duidelijk wordt. Een recent ontdekte koffer met unieke documenten, foto’s, tekeningen, tijdschriften, gedichten en tapes van Angus MacLise - geschonken door Hetty MacLise (vrouw van... ) aan componist LaMonte Young - was de rechtstreekse aanleiding en kans voor de New Yorkse curatoren John Kugelberg en Will Cameron om met de expo ‘Dreamweapon’ het publiek een blik te gunnen op het werk en het leven van deze bijzondere kunstenaar. Graag Traag, kunstencentrum BELGIE en CIAP zijn dan ook niet weinig trots om na New York, deze unieke overzichtstentoonstelling voor het eerst in Europa te kunnen presenteren.

De expo 'Dreamweapon' loopt na het festival verder in CIAP, Armand Hertzstraat 21 Hasselt
> zondag 23 oktober 2011: opening vanaf 15.00 u.
> t.e.m. zo 20 november 2011: di - vr 11.00 u. - 18.00 u. // za - zo 13.00 u. - 17.00 u.
Gratis toegang !

boo-hooray.com
blastitude.com/13/ETERNITY/angus_maclise.htm

http://www.kunstencentrumbelgie.com/programma/concert/graagtraag2.htm